ABOUT US

APPLIED PHYSICS

                                

                               
         Tak kenal maka tak tahu .. so, kami nak 'introduce'kan apa itu ijazah sarjana muda sains dengan kepujian(fizik gunaan) .. apa tu applied physics ? Rata-rata tak tahu apa tu fizik gunaan .. fizik yg diguna-guna ke ?

Fizik gunaan adalah satu course antara pure fizik dan engineering .. Di USIM,kami akan melanjutkan pengajian selama 4 tahun . Semasa tahun pertama,subjek kami banyak mejurus kepada bahasa arab dan bahasa inggeris < untuk menambah kemahiran bahasa>  berbanding ilmu2 fizik .Tak lupa juga setiap pelajar di USIM ni mesti mengikuti ALSP&ELSP  (semasa tahun 1 sahaja) ..
 ALSP ->ARABIC LANGUAGE SUPPORT PROGRAMME.
 ELSP   -> ENGLISH LANGUAGE SUPPORT PROGRAMME.

Seterusnya , apabila melangkah masuk tahun 2 ,3 kami akan belajar ilmu2 fizik dan time interval yang telah ditetapkan itu juga , kami akan bekira2 dan membuat pertimbangan apakah penkhususan fizik yang kami nak join pada penghujung tahun pengajian . Di USIM , kami diberi 3 tawaran iaitu MICROELECTRONIC , MATERIAL SCIENCE ,PHOTONICS ..

P/S: entry ini menggambarkan serba sedikit apa itu applied physics di usim .. untuk maklumat lanjut , sila lihat entry yang dilabel course info sekian ^^,


                                                                    

0 comments: